Službene informacije vezano za ulazak u Austriju

Austrija

5.7.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA

Ulazak u Austriju iz Hrvatske je moguć uz predočenje jedne od tri potvrde u nastavku:

  • potvrde o negativnom testu (brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR- test ne stariji od 72 sata)
  • potvrde o cijepljenju
  • potvrde preboljenju bolesti COVID-19.

Ukoliko se ne raspolaže niti jednim od navedenih potvrda,  nužno se registrirati putem obrasca Pre-Travel-Clearance, te se u roku od 24 sata od trenutka prelaska granice testirati u Austriji.

DE: https://bit.ly/2LEeZBv

EN: https://bit.ly/2Nbpxc1

Za osobe koje prilikom prelaska granice sa sobom imaju potvrdu o testu, cijepljenju ili preboljenju, nije potrebna prethodna registracija.

Kao dokaz o cijepljenju vrijede potvrde na njemačkom ili engleskom jeziku o cijepljenju sljedećim cjepivima:

BioNtech/Pfizer: 2 doze, AstraZeneca, 2 doze, Janssen von Johnson & Johnson/Janssen: 1 doza, Moderna: 2 doze, Sinopharm / BIBP (Beijing Bio-Institute of Biological Products Co-Ltd.) 2 doze,  Sinovac-CoronaVac: 2 doze

Ulazak u Austriju je moguć

  • s prvom dozom cjepiva: najranije 22. dan, a  najkasnije  90. dan od primitka cjepiva
  • s drugom dozom cjepiva: odmah po cijepljenju,  a  najkasnije 270 dana nakon druge doze cjepiva
  • s jednokratnim cjepivom najranije 22. dan, a najkasnije 270 dana nakon cijepljenja
  • odmah nakon cijepljenja prvom dozom, ukoliko postoji pozitivni  test na COVID-19, star najmanje 21. dan,  ili potvrda o neutralizirajućim antitijelima koja nije starija od 270 dana.

Kao dokaz o preboljenu vrijedi liječnička potvrda na njemačkom ili engleskom jeziku iz koje je razvidno da je osoba preboljela COVID 19 u vremenskom razdoblju 180 dana, a koja nije starija od 90 dana.

Potvrdi o preboljenu istovjetan je i dokaz o neutralizirajućim antitijelima, koji u trenutnu ulaska u Austriju ne smije biti stariji od 90 dana.

Potvrda o testiranju za prekogranične radnike i ostale putnike koji redovno prelaze granicu iz obiteljskih razloga ili iz razloga studija/školovanja vrijedi 7 dana.

Djeca do 12 godina oslobođena su obveze testiranja i predočenja ostalih potvrda.

Putnici iz medicinskih razloga mogu ući u Austriju bez ograničenja uz  predočenje potvrde o nužnosti korištenja medicinske usluge na engleskom ili njemačkom jeziku:

DE: https://bit.ly/38MqLCU

EN: https://bit.ly/3ihVafl

Bez ograničenja u Austriju mogu ući:  Osobe u tranzitu, prijevoznici roba i putnika, Interventna vozila i sl.

Podrobnije informacije na hrvatskome jeziku o uvjetima ulaska u Austriju, izuzećima od ove Uredbe, kao i poveznice prema ostalim potrebnim formularima možete naći na portalu austrijske Gospodarske komore Advantage Austria.

na: https://www.advantageaustria.org/hr/news/Einreise_nach_Oesterreich.hr.html

Izvorni tekst aktualizirane Uredbe o putovanju u Austriju COVID-19-Einreiseverordnung (njemački) dostupan je na poveznici: https://bit.ly/38JyWzA

OBAVIJESTI

Više o cestarinama, vinjetama i GO-Box – https://www.austria.info/hr/usluge-cinjenice/dolazak-u-austriju/dolazak-autom-i-motociklom/cestarine-vinjete-go-box.  Vozila čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3,5 tone moraju imati vinjetu za korištenje austrijskih autocesta i brzih cesta. Vinjete se mogu kupiti u Austriji u autoklubovima ÖAMTC i ARBÖ, na kioscima i benzinskim postajama te u susjednim zemljama u pojedinim autoklubovima i na benzinskim postajama u blizini granice. Vinjeta se prije prelaska granice odnosno ulaska na austrijsku autocestu ili brzu cestu mora ispravno zalijepiti na vjetrobransko staklo. Od 2018. godine, uz naljepnicu, može se kupiti digitalna vinjeta za austrijske autoceste. Obje vrste vinjeta dostupne su od 1. prosinca 2017. godine. O digitalnim vinjetama možete se informirati na internetskim stranicama ASFINAG-a: https://www.asfinag.at/toll/vignette/digital-vignette/.

KONZULARNA ZAŠTITA:

U Beču se nalazi Veleposlanstvo Republike Hrvatske. Konzulati RH na čelu s počasnim konzulima nalaze se u Grazu, Linzu i Salzburgu.

Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0043 676 842 500 554

Zbog situacije s virusom COVID19, do daljnjega su suspendirani svi konzularni dani u Austriji.

Konzularni odjel u Beču bit će otvoren samo za hitne slučajeve prema prethodnom dogovoru i najavi na brojeve telefona Konzularnog odjela:  +43 1 585 19 76, dežurni telefon +43 676 842 500 554 ili email adresu: beckon@mvep.hr

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
tel: 0043 1 485 9524
fax: 0043 1 480 2942

Rennweg 3
1030 Wien
AUSTRIJA

* izvor:Ministarstvo vanjskih europskih poslova RH

SIDOS Povezuje

SIDOS – Tvrtka koja VAS povezuje s više agencija za zapošljavanje u Njemačkoj, Austriji i diljem Europe.

Sidos Vam nudi stručno vodstvo u pronalaženju posla u inozemstvu od prijave na natječaj do zapošljavanja pa i više.

Kontaktirajte Nas

SIDOS j.d.o.o.
Rendićeva 20, Split
OIB: 10393372202
MB: 04436849
info@sidos.hr
sidos.hr
Mob: +385 98 758 056

NEWSLETTER